Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola

Gyereknap     

(tanítás nélküli munkanap)     

2024.05.24.    


 

         

A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁRA…

„Különleges napra ébredtünk. Néhány perccel ezelőtt még a Nemzeti dal soraitól volt hangos iskolánk aulája, amit együtt, közösen szavaltunk kicsik és nagyok, tanítók s tanárok. Talán már ebből is érezhettétek, hogy a mai nap más lesz. A mai nap az ünneplésé, a megemlékezésé.
Idén ünnepeljük az egyik legtehetségesebb és leghíresebb magyar költőnk, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját. De ezen a napon nem csak Petőfi Sándorra emlékezünk, hanem nemzeti irodalmunk egy másik jeles alakjára, Kölcsey Ferencre is, aki kétszáz évvel ezelőtt 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegének megírását. E jeles eseményre emlékezve minden év január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját.
VAN EGY DAL…
A magyar Himnusz egy olyan dal, amit előbb megtanulunk, még mielőtt a tartalmát megértenénk. Amíg picik vagyunk, csak hallgatjuk. Hallgatjuk a televízióban, amikor a győztes magyar sportolók tiszteletére lobog a piros fehér zöld nemzeti zászló, vagy az iskolai és városi ünnepélyeken, ahol a tiszteletadással és meghatottan éneklik a résztvevők. Aztán egy idő után magunk is megpróbáljuk énekelni, és egyre biztosabban, bátrabban daloljuk a többiekkel. Mire az iskolában tanulunk róla, már ismerjük, szeretjük, hozzánk tartozik ez a dal: a MAGYAR HIMNUSZ.
Szóljon hát mindannyiunk számára a magyar kultúra napja a kultúránk, a szülőföldünk és az anyanyelvünk iránt érzett tiszteletről és szeretetről!”
Gajdács Anita
tanárnő

 

orokos_okoiskola_logo.png kip_logo.png hatartalanul_logo-768x702.jpg teis.png 5874.jpgoldalsav__logo__vodafone_digitalis_iskola.jpg keve.png mat.png FTH_jelveny.png  digitalis temahet-2018.png

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás