Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola

Magyar Diáksport
Napja

2024.09.27.



 

         

Határtalanul – Erdélyben

Iskolánkból 2 osztály 5 napon át csodálhatta Erdély varázslatos tájait, történelmi emlékeit, az ott élők vendégszeretetét. Hónapok óta nagyon vártuk a kirándulást, amelyet egy pályázat keretében nyert meg a 7. évfolyam. Elérkezett a várva várt nap, amikor a 2 osztály felkerekedett, és irányt vett Erdély felé. 5 nap kaland várt ránk.
Első állomásunk Arad volt, ahol koszorúval tisztelegtünk az aradi vértanúk kivégzésének helyszínénél. Utunkat tovább folytatva megérkeztünk a népballada szerint „12 kőmíves” által épített magas Déva várához, melyet a legsportosabb diákok meg is hódítottak. A nap záró programja Vajdahunyad várának megtekintése volt.
A következő napon Nagyszebenben várost néztünk, ahol átkeltünk a Hazugok hídján. Segesváron láttuk Vlad Dracul szülőházát, felgyalogoltunk a 172 lépcsőfokból álló zárt „diákok” lépcsőjén. Fehéregyházán koszorút helyeztünk el Petőfi Sándor emlékművénél.
A harmadik napon Csíkszentmártonban meglátogattuk a Tivai Nagy Imre Szakképző Iskola diákjait és tanárait, akikkel együtt emlékeztünk meg az összetartozás napjáról. Vendéglátóinkat kézzel készített ajándékainkkal leptünk meg. Ellátogattunk a helyi hadi temetőbe is. Innen a Békás-szoroshoz és a Gyilkos-tóhoz vezetett az utunk. Este megcsodáltuk a csíksomlyói kegytemplomot.
A kirándulás végéhez közeledve, a negyedik nap Szejkefürdőn 24 székelykapun áthaladva látogattuk meg Orbán Balázs sírját. Farkaslakán Tamási Áron sírjánál helyeztünk el koszorút. Útba ejtettük a korondi vásárt, majd a Medve-tavat körbesétálva megbizonyosodtunk, miért is kapta ezt a nevet.
Utolsó nap a Tordai sóbányában friss, tiszta levegőt „vehettünk”. Még mielőtt hazaindultunk volna betértünk Kolozsvárra, ahol megcsodáltuk a Szent Mihály templomot, Mátyás király szobrát és a szülőházát. Nagyszalontán még megkoszorúztuk Arany János szobrát.
Ezt a hosszú utat úgy tudtuk megtenni, hogy szinte minden este máshol „szálltunk” meg. Bármerre mentünk, kedvesen fogadtak bennünket. Bepillanthattunk az erdélyi magyar emberek életébe, hétköznapjaiba, valamint megállapítottuk, hogy az erdélyi kürtöskalácsnak nehéz párját találni messze földön. Minden diák és felnőtt nagyon jól érezte magát ezen a kiránduláson, függetlenül attól, hogy minden napunk pontosan be volt osztva, meg volt tervezve.
Gajdács Anita
tanárnő

 

orokos_okoiskola_logo.png kip_logo.png   teis.png 5874.jpgoldalsav__logo__vodafone_digitalis_iskola.jpg keve.png mat.png FTH_jelveny.png  digitalis temahet-2018.png  

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás