Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola

Gyereknap     

(tanítás nélküli munkanap)     

2024.05.24.    


 

         

Biológiaverseny országos döntőjén jártunk

Május végén tartalmas három napot töltöttünk Kovács Zsófia hetedikes tanítványommal a Herman Ottó verseny Kárpát-medencei döntőjén, melyet a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban rendeztek. Zsófi 20. helyen végzett, az útról, amely a döntőig vezetett és az ottani próbatételekről az alábbiakban olvashatnak.
Zsófi a megyei első helyezést elnyerve készülhetett a döntőre. A felkészülés során elég tetemes irodalmat kellett átolvasni, megtanulni, mely javarészt a TermészetBúvár újságokhoz kötődött. A tananyag itt már csak töredéke volt az ismeretanyagnak. Óriási szükség volt Zsófi tehetségére a felkészülés hónapjai alatt, ami a kivételes képességei mellett a szorgalma, a kreativitása, a feladat iránti elkötelezettségében is megmutatkozott. A legkedvesebb együtt töltött idő a kiselőadáshoz történő anyaggyűjtésekhez fűződik, ugyanis a Csipak-semlyék varázslatos világát mutattuk be. Sokszor jártunk kinn a terepen, ahol jó volt hallgatni Zsófi örömteli, csodálkozó megjegyzéseit a semlyék növényritkaságai láttán. Alig győzte fotózni (abban is nagyon tehetséges) a szebbnél szebb növényritkaságokat. Ilyen élményekkel vágtunk neki a döntőnek.
A verseny három napja alatt volt elméleti forduló, kiselőadás bemutató, egész napos terepgyakorlat, ahol többször visszakérdezték az elhangzott információk alapján a hallottakat. A terepgyakorlat során olyan szigorúan védett területekre is eljutottunk, mint a Szárhalmi-erdő, a Hanság mocsár- és láprétjei.
Életre szóló élményekkel telt a három napos döntő.

Hogy látta ezt Zsófi?
„Én úgy érzem, hogy a természet elég közel áll hozzám. Számomra az a szépség az élővilágban, hogy minden mindennel kapcsolatban van. Ez az egyensúly tartja fenn a bolygónkat, ezért kell nagyon vigyáznunk rá. Viszont csak úgy tudjuk megóvni, hogy ha ismerjük, tanultunk róla. Ebben segítenek a különböző tanulmányi versenyek biológiából.
A verseny névadója-Herman Ottó- egy sokszínű, különleges ember volt, akit szinte minden érdekelt, így a verseny is elég sokrétű. A 7. osztályos tananyag mellett rengeteg cikk és olvasmány ismeretanyagából állt a verseny. Számomra a legnehezebb része a terepgyakorlat volt, ahol egy több kilométeres túrán keresztül mutatták meg nekünk a Fertő-Hanság Nemzeti Park területét. A túra közben jegyzetelnünk kellett, mivel az elmondott adatokból és információkból utána teszteket írattak velünk.
A verseny legjobb része számomra az volt, hogy az utolsó estén hajnalig beszélgettünk az újonnan megismert barátaimmal.
Nagyon szépem köszönöm Murányi Gabriella tanárnőnek, hogy lehetőséget adott arra, hogy elmehessek erre a versenyre, hogy nap mint nap összeült velem gyakorolni és hogy elkísért erre a hosszú útra és végig támogatott.”
Mit is jelent a közel negyven versenyzőből a 20. helyen végezni? A tudáshoz vezető úton mindegy hányadik vagy a sorban, ha ott vagy a győztesek között.
Tisztelettel és szeretettel köszönöm, Zsófi, hogy vállaltad ezt a lemondásokkal járó utat és hogy melletted lehettem.


Gabi néni
Murányi Gabriella
biológiatanár

 

orokos_okoiskola_logo.png kip_logo.png hatartalanul_logo-768x702.jpg teis.png 5874.jpgoldalsav__logo__vodafone_digitalis_iskola.jpg keve.png mat.png FTH_jelveny.png  digitalis temahet-2018.png

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás