Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola

Gyereknap     

(tanítás nélküli munkanap)     

2024.05.24.    


 

         

Kazinczy-verseny, élmények és egy izgalmas hétvége

„Mindig is csodáltam azokat az embereket, akik érthetően és szépen beszélnek. Kiskorom óta próbálom én is így kifejezni magamat. A versenyre szerettem volna olyan szöveget vinni, ami illik hozzám, a mai nyelvhasználati problémákról szól, és nem sokak által ismert. Úgy érzem, hogy megtaláltam azt a szöveget, aminek témájával is egyetértek, ám sokadjára olvasva is érdekesnek találok.
Még sosem voltam olyan versenyen, ami több napig tartott, és bevallom, ettől a három naptól nagyon féltem. Nemcsak attól, hogy hogyan fog sikerülni a szöveg felolvasása, hanem attól is, hogy fogok-e barátokat találni, jól fogom-e érezni magam. Ahogy megérkeztünk Kisújszállásra, tudtam, feleslegesen aggódtam! Már az állomáson vártak bennünket, a légkör barátságos volt. A verseny alatt azokkal, akikkel egy szobában voltunk, nagyon jóban lettünk, sokat együtt voltunk, és persze nem utolsó sorban a tanárommal is egy húron pendültünk, sokat beszélgettünk és nevettünk!
Az tetszett még ebben a versenyben, hogy a szövegolvasáson kívül volt sok más program is, amiket nagyon élveztem. Ilyen volt például a táncház, ahol késő estig táncoltunk, vagy a Móricz Zsigmond Gimnázium biológiaszertárának bemutatása, ahol rengeteg érdekes kőzet, tárgy és preparátum volt.
A legizgalmasabb mégis az volt, amikor az eredményhirdetésre vártunk, hiszen csak vasárnap délelőtt, a harmadik napon tudtunk meg, hogyan értékelték a produkcióinkat.
Számomra hatalmas élmény volt ez a verseny, és soha nem fogom elfelejteni ezt a hétvégét!”
Kovács Zsófia 7.b osztályos tanuló a homokháti kistérség képviselőjeként jutott a Szép magyar beszéd verseny kisújszállási félországos döntőjébe, ahol 51 tanuló közül érdemelte ki az arany-jelvényt, amely ennek a megmérettetésnek a legmagasabb elismerése. A zsűriben Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, a Kazinczy-díj Alapítvány elnökhelyettese, a Magyar Katolikus Rádió „Szóról – szóval” c. műsorának szerkesztője, Kazinczy- és Lőrincze-díjas, Bonis Bona életműdíjas tanár, valamint Juhász Judit Pethő Sándor-díjas rádiós újságíró, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia sajtófőnöke és szóvivője, Arany Kazinczy-díjas, és Kovács Zsuzsanna, a Magyar Katolikus Rádió „Szóról – szóval” c. műsorának társszerkesztője, Kazinczy-díjas, Maróti István-emlékérmes tanárnő foglalt helyet. A szabadon választott szöveg a divatszavak és a közhelyek mindennapossá válásáról szólt, míg a kötelezően bemutatandó írás az iskola közösségteremtő erejére hívta fel a figyelmet. A zsűri figyelte az értő és értető olvasást, a szünettartást, a tempót, a helyes hangsúlyokat, a szöveghűséget.
Zsófi sikere nemcsak tehetségének köszönhető, hanem annak az alázatos munkabírásnak, ami ehhez a versenyhez elengedhetetlen. Elfogadta és követte a tanácsokat, újra és újra gyakorolt különböző nyelvészeti témájú szövegeket, a versenyt megelőzően és a verseny alatt is fegyelmezett, elmélyült munkát végzett, így a kistérségi első helyezése után méltán érdemelte ki a Kazinczy-díj arany minősítését. Büszkék vagyunk Rád, Zsófi! Köszönjük, hogy osztozhatunk sikeredben!

Kovács Zsófia és Madarászné W. Ivett felkészítő tanár


A csodálatos eredményhez szívből gratulálunk! Köszönjük és elismerésünket fejezzük ki Madarászné Weinrauch Ivett tanárnőnek elhivatott tevékenységéért, tudása magas színvonalon történő közvetítéséért. Büszkék vagyunk Zsófira, aki kitartásával, szorgalmával, példát mutat a tanulóközösségnek.

iskolavezetés

 

orokos_okoiskola_logo.png kip_logo.png hatartalanul_logo-768x702.jpg teis.png 5874.jpgoldalsav__logo__vodafone_digitalis_iskola.jpg keve.png mat.png FTH_jelveny.png  digitalis temahet-2018.png

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás