Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola

Gyereknap     

(tanítás nélküli munkanap)     

2024.05.24.    


 

         

„Lombosodik a tanítók fája”

2021 júniusában szívet melengető ünnepre került sor a Mórasuliban.
Tudva lévő, hogy iskolánk előtt áll egy messziről kopasznak tűnő fa. Ám közelebbről a szépvonalú törzsön megbújó „falevelek” teszik különlegessé ezt a fát, a TANÍTÓK FÁJÁT. A leveleken nevek és évszámok rejtőznek. Azoknak a tanítóknak és tanároknak a nevét és az itt eltöltött éveit őrzik, akik a Mórasuliban, vagy annak elődjénél 5 évnél hosszabb ideig tanítottak mórahalmi gyerekeket írni, olvasni és számolni, nevelték szépre és jóra, jelenleg azonban már nem a nevelőtestület tagjai.

A mára jelképpé vált emléket 1997 szeptemberében a felújított iskolaépület átadásakor avatták fel. Szép hagyomány indult el, mely kellő tiszteletet ad minden tanítónak, tanárnak, akik diákok sokaságát vezették el a tudás birodalmába.
Idén hat levéllel gyarapodott a FA. Makráné Ábrahám-Fúrús Gizellának, Kovácsné Fodor Katalinnak, Malmosné Borsi Editnek, Baksáné Farkas Zsuzsannának és Mester Gyulánénak pedagógus pályájának lezárását jelenti, hogy „levele” felkerült a fára, míg Bertháné Pintér Mónika más intézményben folytatja nevelő-oktató munkáját.

„Gyerekek közt eltöltött élete végén mondta egy nagyszerű tanár:

Gyereket nevelni annyi, mint kavicsot dobálni a tengerbe… Igen, leül az ember a parton, és dobálni kezdi a vízbe a köveket. Kisebbet, nagyobbat. És nem lát semmit. Dobálja tovább – és akkor sem lát semmit… Hiába – gondolhatja –, nem történik semmi. Hát érdemes?! Igen ám, de ha valaki elég kitartó, egyszer csak meg fogja látni, amint a víz színén megcsillan valami. – Föld!

Széles – nagyon széles alap kell a mélyben, hogy láthatóvá váljék a csúcsa. De minden kavics: szigetek, hegyek kezdete lehet. Igen, a hegyrakás-szigetépítés öröme a mienk. Építsünk bátran!”

Kedves Kollégáink!
Ti bátran, szeretettel építettétek a szigetek, hegyek alapjait. Köszönjük az együtt töltött éveket, hogy mindig, mindenben számíthattunk rátok. Egészségben gazdag, izgalmasan nyugodt éveket kívánunk Nektek:
A Mórasuli nevelőtestülete

Tovább a kategóriában: « Tanévkezdés 2021-2022

 

orokos_okoiskola_logo.png kip_logo.png hatartalanul_logo-768x702.jpg teis.png 5874.jpgoldalsav__logo__vodafone_digitalis_iskola.jpg keve.png mat.png FTH_jelveny.png  digitalis temahet-2018.png

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás