Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola

Gyereknap     

(tanítás nélküli munkanap)     

2024.05.24.    


 

         

A munka gyümölcse

Kovács Zsófi 6. osztályos tanuló az áprilisban megrendezett Kaán Károly XXIX. Országos Természet- és Környezetismereti Verseny megyei fordulóját megnyerve a május végi országos döntőn 2. helyezést ért el, fantasztikus 94%-os teljesítményt nyújtva, kiselőadásával maximális pontot kiérdemelve.
Az út, amely a sikerhez vezetett sok-sok tanulással, lemondással, ugyanakkor élményekkel volt teli. A megyei győzelem után újabb feladatok vártak Zsófira. Tovább kellett folytatnia a TermészetBúvár című újság alapján a közvetlen környezetének megismerését, a nemzeti parkokkal történő alapos, apró részletekre kiterjedő ismerkedést. Azonban a legnagyobb kihívás volt tanítvány és mentor számára egyaránt egy természeti értéket bemutató kiselőadás összeállítása. Az egyik nehezítő tényező az idő rövidsége, a másik a témaválasztás kérdése volt. Zsófi azonban gyorsan áthidalta a „problémát”, úgy döntött, hogy a saját „élőhelyének-lakókörnyezetének” növényeit, állatait mutatja be.
Így invitált a kiselőadása bevezetőjében:
„Tanyán élek, így azon szerencsések közé tartozom, akik nap mint nap megtapasztalhatják a természet szépségeit, apró csodáit, és lenyűgöző teremtményeit. Tartsanak velem egy képzeletbeli túrán!”
A befejezésben így írt:
„Nem is olyan messze a várostól, mégis oly távol tőle, ezek az otthonom igazi kincsei. Olyan kincsek, melyekről azt hinnék, régen elvesztek, pedig éppen csak elrejtőztek előlünk. Ám ha nyitott szemmel és szívvel járunk, elénk tárulhatnak teljes valójukban. Óvjuk őket, vigyázzunk rájuk és őrizzük meg még sokáig, hiszen belőlük meríthetünk erőt, ha elfáradunk a hétköznapok során. Általuk töltődhetünk fel igazán.”
A kiselőadás értékét emelte, hogy Zsófi fantasztikus fotói szemléltették a mondanivalót.

Természetesen mindez a sok munka, amit a mindennapok tanóráira való felkészülés mellett végzett Zsófi, csak úgy valósulhatott meg, hogy szülei is segítették, támogatták felkészülését.

Mit is kívánhatna egy pedagógus tanév végén, egy erőt próbáló felkészülési időszak lezárásaként? A válasz kézenfekvő: még sok közös élményt ilyen tehetséges, szorgalmas, kreatív TANÍTVÁNNYAL.

Köszönöm, Zsófi!
Murányi Gabriella felkészítő tanár

 

orokos_okoiskola_logo.png kip_logo.png hatartalanul_logo-768x702.jpg teis.png 5874.jpgoldalsav__logo__vodafone_digitalis_iskola.jpg keve.png mat.png FTH_jelveny.png  digitalis temahet-2018.png

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás