Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola

Tanévzáró ünnepség

2024. 06. 25. 17:00


 

         

Te is lehetsz hős!

Újraélesztési gyakorlaton vettek részt iskolánk 7-8-os tanulói. Az oktatás a Nemzeti Népegészségügyi Stratégia részeként, az Országos Mentőszolgálat által kidolgozott protokoll szerint történt. Ennek során tanulóink reakcióképtelen „beteget” vizsgáltak, mellkaskompressziót végeztek, és félautomata defibrillátor használtak. Az oktatáshoz szükséges ambu babát és a félautomata defibrillátort a Szegedi Tankerületi Központ biztosította, amit ezúton is köszönünk.
Így írtak az oktatáson részt vevő tanulók:
„A defibrillátorról végre megtudtam, hogy mi is az. Igazából eddig azt sem tudtam, hogy létezik ilyen szó és tárgy”- Sz. B. 7. a.
„Az újraélesztést megtanulni jó dolog, de nehéz és ijesztő is. A legnehezebb, hogy le kell nyomni egy ember testét, de az is hogy idegenhez kell hozzáérni”-K. N. 7. b.
„Most már nyugodtabban sétálok az utcán, mert ha látok egy bajban lévő embert tudok neki segíteni. … Nagyon jó volt, hogy kipróbálhattuk, megtanultuk”- M. M. 7. a.
„Örültem, hogy ezt megtanultam és éles helyzetben is meg tudom csinálni. Tudom, hogy ezzel akár életet is menthetek, ez számomra nagyon jó érzés” – D. Á. 7. b.
„Nagyon precízen elmondták, bemutatták és mindenki kipróbálhatta, ez nagyon jó volt” – P. Sz. 7. b.
A cél ezzel a reményeink szerint évente ismétlődő cselekedtető oktatással, hogy a tanulókban olyan viselkedésmód alakuljon ki, amellyel félelem nélkül lesznek képesek laikus szintű életmentő eljárásokat alkalmazni.
Tudjuk, hogy nem lesz mindenkiből életmentő, de fontos, hogy találkozzanak ilyen élethelyzettel a gyakorlás során.


Murányi Gabriella
biológiatanár

 

orokos_okoiskola_logo.png kip_logo.png hatartalanul_logo-768x702.jpg teis.png 5874.jpgoldalsav__logo__vodafone_digitalis_iskola.jpg keve.png mat.png FTH_jelveny.png  digitalis temahet-2018.png

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás