Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola

Ballagás

2024. 06. 22.


 

         

Hulladékcsökkentési témahét a Mórasuliban

A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola csatlakozott az EURÓPAI HULLADÉKCSÖKKENTÉSI HÉT felhívásához, mely szerint „Lépjünk együtt akcióba, csökkentsük a hulladékot!
A november 23-27-ig tartó programsorozat alkalmával a szokások megváltoztatásához szükséges három alapvetésre építettünk: tudásátadás, motiváció és cselekvési lehetőség.
A ráhangolás, az ismeretek átadása a hétindító órákon történt az iskola valamennyi osztályközösségében. Ezután sokszínű programkavalkád indult a szemléletformálás jegyében, a tantárgyak felett átívelően.
Az alsósok GLÓBI meséket hallgattak, beszélgettek arról, hogy a FÖLD sorsa a MI kezünkben van. Hogy mit tehetünk érte?
Memóriajátékkal tanulták, hogy melyek azok a hulladékok, amik komposztálással visszajuttathatók az anyagok természetes körforgásába. Hulladékcsökkentési társasjáték segítségével ismerkedtek, hogy a mindennapokban mit tehetünk a hulladékképződés megakadályozása érdekében.
Délutánonként arról győződhettek meg tanulóink, hogy a kidobásra ítélt anyagokból milyen fantasztikus játékok készíthetők. Öröm volt látni ebben a vészterhes időben a gyerekek arcára csalt önfeledt mosolyt.
A témahéten a felsősök sem unatkoztak. Teát készítettek hulladékmentesen, aminek a végét teázás tette emlékezetessé. Gondoltunk azonban azokra is, akik a gyönyörű teatasakokat régóta gyűjtögetik. Varázslatosan sokféle „tea-csillag” készült. Az alkotás öröme a tanulókat és a pedagógust egyaránt boldoggá tette. A palettából a filmezés, a fenntarthatóságra mozgósító versírás és az angol nyelvű hulladékcsökkentési társasjáték sem maradt ki.
A hulladékcsökkentési héten papírt- és műanyagkupakot is gyűjtöttünk.
Mozgalmas, élményekkel és tapasztalásokkal teli hét tette emlékezetessé tanulóink számára, az ember felelősségét a környezet állapotáért, hiszen
„Volt idő, amikor a természeten múlt, hogyan maradhatunk életben. Most rajtunk múlik, hogy a természet hogyan maradhat életben”.
A Mórasuli krónikása

                                       

 

orokos_okoiskola_logo.png kip_logo.png hatartalanul_logo-768x702.jpg teis.png 5874.jpgoldalsav__logo__vodafone_digitalis_iskola.jpg keve.png mat.png FTH_jelveny.png  digitalis temahet-2018.png

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás